Moja ulubiona wersja hummusu.
Podczas, gdy robię swój majonez wegański często zastanawiam się do czego wykorzystać ciecierzycę. Nierzadko nie chce mi się kombinować z falafelem, czy kotletami i wtedy robię po prostu hummus z suszonymi pomidorami. To fajna opcja do kanapek i jest pyyyyszna 🙂 Nie wymaga dużo czasu ani składników.
Składniki:
- słoik ciecierzycy
- suszone pomidory w oliwie
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Ugotowaną i odcedzoną (auafabę spod ciecierzycy możesz wykorzystać do zrobienia majonezu wegańskiego) ciecierzycę włóż do miski lub pojemnika blendera, a następnie dodaj oliwę z suszonych pomidorów i zacznij miksować. Po chwili stopniowo dodawaj oliwę, aby było łatwiej miksować. Pomidory pokrój w kostkę i połowę dodaj i nadal miksuj. Dodaj tahini, sól oraz pieprz. Ponownie zmiksuj na gładką konsystencję. Wymieszaj z resztą posiekanych pomidorów. Hummus z suszonymi pomidorami jest gotowy! 🙂