Popularne danie z krajów arabskich w nieco ulepszonej wersji.
Falafel to danie wegetariańskie popularne w krajach arabskich. Jego bazę stanowi ciecierzyca, która stanowi doskonałe źródło białka dla osób na diecie wegańskiej. Niestety cieciorka ma to do siebie, że potrawy z niej przyrządzone są suche. A tego – zwłaszcza w kotletach- mało kto lubi. Stąd właśnie małe udoskonalenie w postaci cukinii czyli falafel z cukinią.
Cukinia składa się głównie z wody, zawiera także witaminę C oraz potas.
Składniki:
- ok. 360 gram ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 1 średnia cukinia
- 7 łyżek mąki (z ciecierzycy lub innej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- ćwiartka cytryny
Wykonanie:
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie posól i odstaw na sitku, aby móc wycisnąć jak najwięcej wody (gdy cukinia będzie zbyt mokra to kotleciki rozpadłyby się). Ciecierzycę, cebulę, czosnek i natkę zmiel, a następnie połącz z cukinią i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i przyprawy, na koniec skrop cytyną. Dokładnie wymieszaj. Całość wstaw do lodówki na ok 1h (im dłużej, tym lepiej). Po wyciągnięciu z lodówki uformuj małe kulki. Możesz delikatnie skropić je oliwą. Piecz w piekarniku w 200 st. C przez 25 minut. Podaj z ulubionym sosem lub wegańskim majonezem.
Smacznego!