Brukselka w sosie Kung Pao

Bo brukselkę da się polubić.

Brukselka w sosie Kung Pao


Brukselka, czyli z warzywo z wyglądu przypominające mała kapustę, to dla jednych zmora, ale dla innych przysmak. Ja sama od dziecka uwielbia brukselkę w zupie jarzynowej, ale nigdy nie potrafiłam jej zjeść w innej formie. Tymczasem brukselka to jedno z najpotężniejszych warzyw antynowotworowych (zaraz obok kalafiora i brokułu). Należąca do rodziny warzyw krzyżowych brukselka, zawiera w sobie bardzo silny przeciwutleniacz o nazwie sulforafan, który to właśnie może chronić przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Brukselka jest także doskonałym wyborem zaraz po zakończeniu leczenia, gdyż pomaga zwalczać stany zapalne toczące się w organizmie. Oprócz tego jest źródłem wielu witamin (B,A,C,E i K) i substancji odżywczych (m.in. magnezu, fosforu, żelaza, selenu i potasu), ale przede wszystkim błonnika.


Można ją spożywać na surowo lub wrzucić do gotującej się wody na nie więcej niż 4 minuty. Moja propozycja czyli brukselka w sosie Kung Pao jest szczególnie dla osób, które nie potrafią się przemóc do brukselki.


Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • kciuk imbiru
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych
  • 1 ½ łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody (lub więcej)
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Brukselkę przetnij na pół i blanszuj w gotującej się wodzie przez 3 minuty. W tym czasie połącz mąkę, mleko i dopraw solą i pieprzem. Po odcedzeniu brukselki, namocz ją w mieszance i rozłóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku w 200 st. C przez 15 minut. W między czasie zajmij się zrobieniem sosu. Rozdrobniony czosnek, pokrojony na małe kawałki imbir i orzeszki wrzuć na patelnię i podsmaż na bardzo małej ilości oleju przez 2 minuty. Następnie dodaj ocet, syrop klonowy, sos sojowy, skrobię, wodę i dopraw odrobiną pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie w misce i dodaj na patelnię. Na koniec połącz z upieczoną brukselką*. Brukselka w sosie Kung Pao jest gotowa! Smacznego 😊

*gdyby sos był zbyt gęsty dodaj jeszcze więcej wody