Przedstawiam wegańską opcję dla wszystkich miłośników majonezu.
Od kiedy pamiętam byłam fanką majonezu (a dokładniej team „kielecki”). Jednak na samo hasło samodzielnego zrobienia majonezu reagowałam ździwieniem, ponieważ zawsze wydawało mi się, że jest to niezwykle skomplikowana procedura 🙂 Jednak jest zupełnie odwrotnie i nawet początkujący kucharz może taki przyrządzić w dosłownie kilka minut.
Składniki:
- ½ szklanki aquafaby (czyli mniej więcej tyle ile zostaje mi w słoiku z ciecierzycą)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- ¾ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki czarnej soli
- 1 ½ lub 2 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza olejem umieść w misce i miksuj przez 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią. Następnie powoli wlewaj olej cienkim strumieniem podczas miksowania. W tym czasie majonez zacznie gęstnieć. Gotowy majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce przez 14 dni.