To mój absolutny hit!
Boczniak to grzyb o właściwościach leczniczych. Jest bogaty w białko, witaminy i składniki mineralne. W jego składzie znajdują się związki, które obniżają poziom cukru oraz cholesterolu. Ponadto bogate są w wapń, żelazo, cynk, magnez i selen oraz witaminy z grupy B. Owocniki boczniaka posiadają beta-glukany oraz związki o charakterze antyoksydacyjnym. Jednak, co najważniejsze, badania wykazały ich właściwości antynowotworowe wobec komórek m.in. raka piersi, raka jelita grubego oraz raka płuc. Boczniaki pieczone to tylko jedna z możliwych opcji przygotowania tych leczniczych grzybów.
Składniki:
- 1 opakowanie boczniaków
- szklanka płatków kukurydzianych (bez żadnych dodatków)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy (do skropienia)
- szklanka wody
Wykonanie:
Boczniaki oczyść i oddziel kapelusze. Następne zmiel płatki kukurydziane i dodaj do powstałej panierki paprykę. Możesz także dodać inne przyprawy wedle uznania. W osobnym naczyniu połącz skrobię ziemniaczaną i wodę oraz dokładnie wymieszaj, dodaj także sól. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż na niej papier do pieczenia. Boczniaki maczaj w roztworze z mąki, a następnie obtaczaj w przygotowanej panierce. Na sam koniec skrop je oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st, C. Pamiętaj, że możesz dowolnie bawić się przyprawami. Ja najczęściej przygotowuję je z ostrą papryką. Możesz je podać z wegańskim majonezem (przepis znajdziesz tutaj https://rak-it.pl/weganski-majonez/. Pieczone boczniaki są gotowe! Smacznego! 🙂