Hummus z suszonymi pomidorami

Moja ulubiona wersja hummusu.

Hummus z suszonymi pomidorami

Podczas, gdy robię swój majonez wegański często zastanawiam się do czego wykorzystać ciecierzycę. Nierzadko nie chce mi się kombinować z falafelem, czy kotletami i wtedy robię po prostu hummus z suszonymi pomidorami. To fajna opcja do kanapek i jest pyyyyszna 🙂 Nie wymaga dużo czasu ani składników.


Składniki:

  • słoik ciecierzycy
  • suszone pomidory w oliwie
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Ugotowaną i odcedzoną (auafabę spod ciecierzycy możesz wykorzystać do zrobienia majonezu wegańskiego) ciecierzycę włóż do miski lub pojemnika blendera, a następnie dodaj oliwę z suszonych pomidorów i zacznij miksować. Po chwili stopniowo dodawaj oliwę, aby było łatwiej miksować. Pomidory pokrój w kostkę i połowę dodaj i nadal miksuj. Dodaj tahini, sól oraz pieprz. Ponownie zmiksuj na gładką konsystencję. Wymieszaj z resztą posiekanych pomidorów.  Hummus z suszonymi pomidorami jest gotowy! 🙂