Danie, do którego często wracam.
Frytki z polenty z tymiankiem to danie, na które często po prostu „mam ochotę”. Danie pochodzi z Włoch i jest super dodatkiem do ryb lub mięs. Polenta to nic innego jak mąka kururydziana, często nazywana także kaszką kurydzianą, Frytki z polenty to świetny zamiennik tradycyjnych frytek. Ja najbardziej ją lubię w bardziej chrupiącej wersji.
Składniki:
- 200 g kaszki kukurydzianej
- 700 ml wody lub bulionu warzywnego
- 2-3 lyżeczki tymianku (w zależności od preferencji)
- odrobina oliwy do skropienia frytek
Wykonanie:
W rondlu zagotuj osoloną wodę lub bulion. Do gotującego się płynu wsyp kaszkę kukurydzianą, a po chwili tymianek. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut stale mieszając. Następnie kiedy masa stanie się gęsta, wylej ją do naczynia (ja używam do tego do keksówki) wyłożonego papierem do pieczenia. Masę pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie powstały blok kukurydziany oddziel od papieru i przełóż na deskę do krojenia. Masę pokrój na grube frytki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop frytki oliwą i zapiekaj w piekarniku 25-30 minut w 200 stopniach C. Frytki z polenty z tymiankiem są gotowe. Podawaj z dowolnym sosem lub wegańskim majonezem (tuaj znajdziesz przepis).
SMACZNEGO! 🙂