Hot mexican bowl

Pyszne danie w stylu meksykańskim.

Inaczej nazywane Hot mexican bowl czyli pyszne danie w stylu meksykańskim to zdecydowany nr 1 wśród wegańskich dań mojego męża. Potrzeba niewielu składników, aby przygotowac coś tak smacznego, zdrowego i unikatowego. To meksykańskie danie bazuje na papryce oraz czerwonej fasoli. Fasola jest źródłem białka zwłaszcza dla wegan i pomaga utrzymać środowisko zasadowe w organizmie. Zawiera dużo cennego błonnika. Obfituje też w wiele witamin (zwłaszcza grupy B) oraz minerałów (żelazo i magnez). Dzięki obecności flawonoidów działa także antynowotworowo. Papryka posiada w sobie witanimy A, C oraz E. Zawiera także spore ilości kwasu foliowego oraz innych minerałów (wapnia, potasu i żelaza).


Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • brązowy ryż
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 awokado
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 średnie pomidory
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:

Cebulę, paprykę, awokado i pomidory pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, a po chwili dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj paprykę oraz ¼ pomidorów. Podsmażaj przez ok. 2 minuty. Potem dodaj odsączoną fasolę oraz wszystkie przyprawy. Możesz dodać ½ szklanki wody. Duś przez następnych 15 minut, a w tym czasie w osobnej miseczce wymieszaj pokrojone awokado i pomidory. Następnie dodaj do potrawy pokrojoną drobno natkę pietruszki i wymieszaj. W osobnym naczyniu ugotuj brązowy ryż. Przygotowane danie wrzuć na talerz, a na wierzch dodaj awokado z pomidorami. Podaj z przygotowanym ryżem.  Pyszne danie w stylu meksykańskim jest gotowe.