Przepis na szybką i zdrową przekąskę!
Zielona sałatka warzywna to samo zdrowie na talerzu. Na co dzień staram się nie jadać kolacji, ale robi to mój mąż i moje dzieci. Ostatnim odkryciem jest zielona sałatka warzywna, którą moje dzieci obecnie uwielbiają. Wystarczy trochę zielonej sałaty lub jakichkolwiek zielonych liści – do tego trochę warzyw (dwa lub trzy – w Twojej lodówce na pewno się coś znajdzie). Można dołożyć pokrojonego w kostkę buraka pieczonego i uprażone ziarna słonecznika. Dobrym wyborem będzie także wegański ser. Do tego oliwa z oliwek, sól i pieprz i gotowe! Czasami, gdy chcemy mieć zdrowszą wersję – dodajemy sobie osobno ząbek czosnku do oliwy. Do sosu można dodać miód lub musztardę – możliwości jest całe mnóstwo.
Składniki:
- 100 g jakiejkolwiek sałaty, liści szpinaku, mix sałat
- 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 zielonego ogórka
- pół cebuli
- kilka rzodkiewek
- zielona cebulka
- szczypiorek
- papryka
- i cokolwiek znajdziesz w lodówce nadającego się do sałatki (kiełki, gotowane buraki, orzechy)
Wykonanie:
Sałatę i wszystkie inne składniki umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na ulubione kształty. Dodaj sól i pieprz, a całość skrop oliwą z oliwek. Można do oliwy dodać też ząbek czosnki, pół łyżeczki miodu lub musztardę. Możesz bawić się składnikami do woli. Zielona sałatka warzywna jest gotowa. Smacznego! 🙂