Samo zdrowie!
Zielona sałatka bogini to był hit TicToka już prawie 2 lata temu i całkiem niedawno przypomniałam sobie o nim. Sałatka jest prosta, szybka i pyyyszna. Jej bazą jest kaputa (najlepiej młoda) oraz świeży ogórek. W moim przepisie dodaję sos ze świeżej natki pietruszki, a natka to prawdziwa bomba witaminowa i antyoksydacyjna. Sama nieraz powtarzam, żeby jeść jak najwięcej zielonego :). Zieloną sałatkę bogini można jeść samą, z dodatkiem chleba, ostatnio próbowałam tekże wersję w tortilli z dodatkiem tofu. Można bawić się składnikami dodając awokado, szcypiorek, szalotkę lub bazylię. Moje dzieci bardzo lubią sałatkę, która sprawdza sie doskonale także podczas wizyty znajomych.
Składniki:
- 1/2 głowki kaputy
- 1 świeży ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki cytryny
- odrobina miodu
- garść orzechów (jakichkolwiek)
- szczypta soli
- odrobina wody
Wykonanie:
Kapustę i ogórka kroimi na małe kawałki – najlepiej kwadraty (im mniejsze tym wygodniej się będzie jadło) i przekładamy do dużej miski. Następnie do kielicha wzucamy całą natkę, czosnek, orzechy, skrapiamy cytryną, oliwą, a na koniec dodajemy miód, sól i odrobinę wody. Następnie całość blendujemy (jeżeli sos wydaje się być za gęsty można dodać jeszcze troszkę wody, ale ważne, żeby nie przesadzić!). Po wszystkim łaczymy z suchymi składnikami i mieszamy dokładnie. Zielona Sałatka bogini jest gotowa! Smacznego 🙂