Zielona sałatka bogini

Samo zdrowie!

Sałatka zielonej bogini

Zielona sałatka bogini to był hit TicToka już prawie 2 lata temu i całkiem niedawno przypomniałam sobie o nim. Sałatka jest prosta, szybka i pyyyszna. Jej bazą jest kaputa (najlepiej młoda) oraz świeży ogórek. W moim przepisie dodaję sos ze świeżej natki pietruszki, a natka to prawdziwa bomba witaminowa i antyoksydacyjna. Sama nieraz powtarzam, żeby jeść jak najwięcej zielonego :). Zieloną sałatkę bogini można jeść samą, z dodatkiem chleba, ostatnio próbowałam tekże wersję w tortilli z dodatkiem tofu. Można bawić się składnikami dodając awokado, szcypiorek, szalotkę lub bazylię. Moje dzieci bardzo lubią sałatkę, która sprawdza sie doskonale także podczas wizyty znajomych.


Składniki:

      • 1/2 głowki kaputy

      • 1 świeży ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)

      • pęczek świeżej natki pietruszki

      • 1-2 ząbki czosnku

      • 2 łyżki oliwy

      • 3 łyżki cytryny

      • odrobina miodu

      • garść orzechów (jakichkolwiek)

      • szczypta soli

      • odrobina wody

    Wykonanie:

    Kapustę i ogórka kroimi na małe kawałki – najlepiej kwadraty (im mniejsze tym wygodniej się będzie jadło) i przekładamy do dużej miski. Następnie do kielicha wzucamy całą natkę, czosnek, orzechy, skrapiamy cytryną, oliwą, a na koniec dodajemy miód, sól i odrobinę wody. Następnie całość blendujemy (jeżeli sos wydaje się być za gęsty można dodać jeszcze troszkę wody, ale ważne, żeby nie przesadzić!). Po wszystkim łaczymy z suchymi składnikami i mieszamy dokładnie. Zielona Sałatka bogini jest gotowa! Smacznego 🙂