Tajska zupa Tom Kha

Niezawodna gdy spodziewasz się gości.

Jestem wielką fanką kuchni azjatyckiej, a tajska zupa Tom Kha to mój zdecydowany nr 1 wśród zup. Może zostać przygotowana na bulionie warzywnym lub samej wodzie, a całą resztę zrobi pasta Tom Kha i mleczko kokosowe. Możesz użyć dowolnych warzyw, grzybów, kiełków i zielonych liści. Możesz też dowolnie regulować jej ostrość poprzez ilość dodanej pasty lub mleczka kokosowego.

Gdy wpadają do nas z wizytą znajomi tajska zupa Tom Kha zawsze stanowi danie główne. Próbuję tym samym udowodnić moim niewegańskim Gościom, że dieta wegańska to nie tylko same liście.


Składniki:

  • 2 opakowania pasty tom kha
  • 1 l mleka kokosowego
  • 3 l wody
  • 4 cm imbiru
  • 6 liści kafiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 opakowanie grzybów shitake
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 200 g groszku cukrowego (lub zielonego groszku)
  • ½ papryki
  • kolendra
  • kiełki fasoli mung

Wykonanie:

W garnku zagotuj wodę. Dodaj pastę i wymieszaj. Następnie dodaj grzyby shitake, paprykę, oraz pokrojony w drobną kosteczkę imbir. Po ok. 5 minutach dodaj rozdrobnione liście kafiru, sos sojowy, ocet oraz olej. Po chwili wlej mleczko kokosowe, a na koniec wrzuć groszek. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi oraz kolendrą.