Niezawodna gdy spodziewasz się gości.
Jestem wielką fanką kuchni azjatyckiej, a tajska zupa Tom Kha to mój zdecydowany nr 1 wśród zup. Może zostać przygotowana na bulionie warzywnym lub samej wodzie, a całą resztę zrobi pasta Tom Kha i mleczko kokosowe. Możesz użyć dowolnych warzyw, grzybów, kiełków i zielonych liści. Możesz też dowolnie regulować jej ostrość poprzez ilość dodanej pasty lub mleczka kokosowego.
Gdy wpadają do nas z wizytą znajomi tajska zupa Tom Kha zawsze stanowi danie główne. Próbuję tym samym udowodnić moim niewegańskim Gościom, że dieta wegańska to nie tylko same liście.
Składniki:
- 2 opakowania pasty tom kha
- 1 l mleka kokosowego
- 3 l wody
- 4 cm imbiru
- 6 liści kafiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 opakowanie grzybów shitake
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 200 g groszku cukrowego (lub zielonego groszku)
- ½ papryki
- kolendra
- kiełki fasoli mung
Wykonanie:
W garnku zagotuj wodę. Dodaj pastę i wymieszaj. Następnie dodaj grzyby shitake, paprykę, oraz pokrojony w drobną kosteczkę imbir. Po ok. 5 minutach dodaj rozdrobnione liście kafiru, sos sojowy, ocet oraz olej. Po chwili wlej mleczko kokosowe, a na koniec wrzuć groszek. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi oraz kolendrą.