Świetna opcja na wykorzystanie resztek z obiadu.
W kotletach z kalafiora najlepsze jest to, że można je przygotować z pozostałości po obiedzie. Często zostają po nim ziemniaki, a często też i kalafior. Przepis wpisuje się więc idealnie w nurt zero waste. Na dodatek zawiera jeden z największych warzyw antynowotworowych z rodziny krzyżowych czyli kalafiora. Na jego temat pisałam już tutaj. Kotlety z kalafiora i ziemniaków z dodatkiem koperku to świetne połączenie. Koperek to źródło wielu witamin i wartości odżywczych i antyoksydantów. Pobudza perlastykę jelit wspomagając ich pracę. Kotlety z kalafiora można podać z kapustą kiszoną lub każdą inną sałatką (np. z rukoli i pomidorami). Świetnym pomysłem będzie zamaczanie kawałków kotleta w wegańskim majonezie lub (tak jak moje dzieci lubią najbardziej) w ketchupie.
Składniki:
- mały kalafior
- ½ kg ziemniaków
- ½ szklanki mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie: bułka tarta
Wykonanie:
Kalafiora podziel na mniejsze kawałki i ugotuj je (nie na długo- najlepiej al. dente) w osolonej wodzie. To samo zrób z ziemniakami. Po ostudzeniu ugnieć kalafiora i ziemniaki, a potem dodaj mąkę, koperek oraz sól i pieprz. Formuj kotleciki, możesz odstawić je na kilka minut do lodówki. Potem możesz obtoczyć je w bułce tartej, ale nie jest to konieczność. Następnie skrop oliwą do smażenia i piecz w piekarniku w 180 st. C przez 20 minut. Kotlety z kalafiora są gotowe! Smacznego 😊
* często koperek zamieniam i zamiast niego dodaję natkę pietruszki (im więcej tym lepiej)