Kolejny sposób na kalafiora.
Jak często powtarzam, że kalafiora to nigdy za wiele 🙂 Kalafior posiada ogromne właściwości lecznicze, a kalafior bites to kolejny sposób na jego przygotowanie. Kalafior – bogaty m. in. w witaminy z grupy B, C, K i E , nie tylko wspomaga układ krążenia, pracę naszego mózgu, pomaga w walce z nadciśnieniem i chroni przed cukrzycą. Dzięki zawartemu sulforafanowi jest doskonałym pożywieniem antynowotworowym, a także wspiera organizm podczas walki z rakiem. Tak więc kalafior powinien pojawiać się na naszym stole jak najczęściej. Jednak ileż to razy można jeść kalafiora z wody? 🙂 Kalafior bites to fajna i ciekawa opcja.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka (250 ml) wody
- szczypta soli i pieprzu
- szklanka bułki tartej
- 1/3 szklanki ketchupu
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka srirachy
Wykonanie:
Kalafiora podziel na różyczki. W misce połącz mąkę i wodę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zamocz różyczki kalafiora w masie, następnie obtocz w bułce tartej. Wyłóż na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanym do 180 st. C na 25 minut. W tym czasie przygotuj sos: połącz ketchup, syrop klonowy, sok z limonki, sos sojowy i srirachę. Po upieczeniu kalafiora wymieszaj go z powstałym sosem i włóż na kolejne 5 minut do piekarnika. Kalafior bites są gotowe. Smacznego 😊