Smacznie i zdrowo.
Jarmuż to odmiana kapusty zawierająca duże ilości białka, błonnika i witamin – zwłaszcza K, C oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu cennych pierwiastków, takich jak żelazo, magnez, fosfor i cynk, pierwiastków (wapnia i potasu) oraz sulforafanu czyli jedno z najsilniejszych antyoksydantów. Jarmuż posiada także beta-karoten. O magicznych wręcz właściwościach czosnku nie będę się nawet rozpisywać. Dodaję go praktycznie do każdej potrawy :). Kremowy makaron z jarmużem to praktycznie samo zdrowie na talerzu.
Składniki:
- 150 g jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 1 1/3 (330 ml) mleka roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki (80g) tahini
- 1 łyżeczka płatków chili
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonych przypraw
- 200 g makaronu bezglutenowego
Wykonanie:
Duś jarmuż przez 5 minut. Następnie przełóż go do naczynia miksującego i dodaj czosnek, mleko, tahini i wszystkie przyprawy. Blenduj do otrzymania jednolitej masy. Ugotowany wcześniej makaron przełóż na patelnię i dodaj sos. Dokładnie wymieszaj. Możesz posypać zmielonymi wcześniej orzechami. Kremowy makaron z jarmużem jest gotowy! SMACZNEGO!