Spaghetti aglio e olio

Przepis na szybkie i smaczne danie.

spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio to zdecydowanie ulubione danie mojego męża. Jest niezwykle proste, potrzeba niewielu składników i bardzo niewiele czasu, aby coś naprawdę smacznego wylądowało na talerzu. Radek zdecydowanie woli wersję z drobno pokrojonymi papryczkami chili. Do jego przygotowania używam makaronu bezglutenowego (w tym wypadku kukurydzianego). O wręcz magicznych właściwościach czosnku nawet nie zacznę się rozpisywać. Napiszę tylko, że czosnek pomaga zwalczać infekcje, chroni przed zawalem i udarem, wspomaga trawienie, zwalcza pasożyty jelit, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwnowotworowo, hamuje rozwój bakterii i posiada właściwości odmładzające. Pamiętajmy jednak, aby podczas przygotowania nie smażyć czosnku bo nie dość, że traci większość tych wspaniałych właściwości, to na dodatek zyskuje wtedy gorzki smak. Zatem rzucamy go dosłownie na patelnię na krótką chwilę.


Składniki:

  • 200 g makaronu kukurydzianego (lub jakiegokolwiek innego)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Następnie obierz i pokrój czosnek. Papryczkę umyj, rozkrój i wyjmij nasionka, a potem posiekaj na kawałki według swoich upodobań. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć na nią czosnek oraz papryczkę dosłownbie na 30 sekund. Po tym czasie dodaj makaron i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Danie przełóż na talerze. Spaghetti aglio e olio jest gotowe.

Smacznego!