Możliwość jego wykorzystania jest imponująca.
Zielone pesto z rukoli to świetne i szybkie danie praktycznie na każdą okazję. Chyba jeszcze nie zdarzyło się, aby ktoś kto go spróbował, nie zapytał mnie później o przepis. Niezawodne, gdy odwiedzają nas goście albo gdy trzeba zrobić szybki obiad. Wystarczy kawałek chleba, paluszki, zdrowe chipsy kukurydziane lub ugotowany makaron, aby stworzyć coś naprawdę smacznego. Niedawno odkryłam także, że smakuje wyśmienicie jako sos do pizzy. Rukola zawiera witaminę A,B,C i K oraz wiele cennych minerałów takich jak magnez, potas i żelazo. Ponadto jest bogata w antyoksydanty oraz błonnik. W połączeniu z czosnkiem (czyli jednym z najpotężniejszych warzyw antynowotworowych) oraz orzechami (kolejnym źródłem wielu witamin i minerałów), tworzą prawdziwą zdrowotną bombę. To zielone pesto z rukoli to doskonały, zdrowy dodatek o wielu zastosowaniach. Jestem pewna, że gdy już raz go spróbujesz to na stałe zagości w Twojej kuchni, a Twoi domownicy będą wniebowzięci.
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli (ok. 80 g)
- 130 ml oliwy z oliwek
- 70 g orzeszków pini (mogą być też inne np. makadamia lub migdały)
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzuć czosnek i rozdrobnij (ok. 3 sek.). Następnie dodaj orzeszki i rukolę. Rozdrabniaj przez ok. 10 sek. Zgarnij wszystko ze ścianek. Dodaj oliwę, sól oraz pieprz i wymieszaj w naczyniu miksującym przez ok. 20 sek. Gotowe! Podaj ze świeżym pieczywem, paluszkami lub chipsami. Możesz ją także wykorzystać do makaronu lub pizzy.
Smacznego :).