Ryż z warzywami

Proste i szybkie danie.

Ryż z warzywami

Na pewno nierzadko zdarza się Wam sytuacja, kiedy nie macie pomysłu na obiad, nie zrobiliście zakupów i „lodówka jest pusta” lub po prostu nie macie ochoty na przygotowania i potrzebujecie zrobić coś już-teraz-na szybko. Wtedy na ratunek przybywa ryż z warzywami. Wrzucacie co tylko pozostało Wam w lodówce (warto mieć w lodówce też awaryjne mrożone warzywa na patelnię). Do tego dania sprawdzi się praktycznie każde warzywo (ziemniaki, marchewka, pietruszka, groszek, kukurydza itd.).


Składniki:

  • warzywa, które macie (mogą być też mrożone) – kukurydza, marchewka, ziemniak, por, pietruszka, groszek, seler, fasolka, kalafior, kiełki, cebula itp.
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ryżu (może być biały, brązowy,czarny, quinoa)
  • lyżka sosu sojowego
  • 1/2 lyżeczki miodu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ryż gotujemy z lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy warzywa – te świeże najpierw obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a mrożone od razu wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy używam świeżych warzyw zawsze dodaję na patelnię łyżkę oleju kokosowego. Po chwli dodaję sól, łyżkę sosu sojowego i odrobinę miodu (można zawsze dodać akże odrobinę wody). Na koniec zawsze dodaję pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i duszę przez 2-3 minuty. Ruż odcedzam i przekładam na talerz i na wierzch kładę przygotowane warzywa. I voilà – ryż z warzywami gotowy!