Kalafior w innym wydaniu.
Jako że kalafior to warzywo zaliczające się do rodziny krzyżowych, które to posiadają potężne właściwości antynowotworowe, przepisów z kalafiorem będzie stanowiła zdecydowana większość. Sama z resztą jestem fanką jego smaku, ale aby nie znudził się za szybko w klasycznej formie, staram się wyszukiwać urozmaiconych jego wariacji. Kalafior zapiekany pod sosem beszamelowym jest jedną z nich. Wymaga troszkę więcej pracy i czasu, ale zdecydowanie warto. Pamiętaj im więcej warzyw z rodziny krzyżowych, tym lepiej.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 0,75 l mleka roślinnego
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki imbiru/kuminu
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól
- pieprz mielony
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Wykonanie:
Kalafiora podziel ma mniejsze części. Przygotuj formę do pieczenia o natłuść ją oliwą. Ułóż kawałki kalafiora. W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką. Smaż 2 minuty. Wlewaj powoli mleko i mieszaj tak, aby nie było grudek. Dodaj przyprawę, gałkę muszkatołową, płatki drożdżowe, sól oraz pieprz. Mieszaj ciągle sos i podgrzewaj na małej temperaturze. Sos powinien zgęstnieć w ciągu kilku minut. Wlej sos do kalafiora. Skrop od góry oliwą z oliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego! 🙂