Szybko, zdrowo i pysznie!
Cukinia z mlekiem kokosowym i kurkumą to prawdziwa bomba witaminowa. Sama cukinia nie dość, że jest niskokaloryczna i posiad niski indeks glikemiczny to jeszcze ma imponujący zasób właściwości odżywczych – potas, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Ponadto niewątpliwie ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo to odkwasza także organizm i wiąże metale ciężkie – czyli po prostu pomaga nam oczyścić organizm. Kiedy jesteś w trakcie leczenia onkologicznego to bardzo ważne. Innymi słowy – warto jeść cukinię! W okresie zimowym właśnie cukinia z mlekiem kokosowym i kurkumą smakuje mi najbardziej.
Składniki:
- 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
- 2 ząbki czosnku (ja dodaję nawet 3 bo czosnku nigdy za wiele:))
- 250 ml mleka kokosowego
- łyżeczka kurkumy
- szczypta soli
- natka pietruszki lub kolendry do posypania
- łyżka oleju kokosowego
- (opcjonalnie) – makaron bezglutenowy lub ryż
Wykonanie:
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż ok. 2 minuty. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i po chwili dodaj szczyptę soli oraz kurkumę. Gotuj przez 5 minut. Przełóż na talerz i posyp natką pietruszki lub kolendrą . GOTOWE! 🙂 Jako dodatek możesz użyć makaronu bezglutenowego lub ryżu. Ja uwielbiam ją jeść samą. SMACZNEGO!