Cukinia z mlekiem kokosowym i kurkumą

Szybko, zdrowo i pysznie!

cukinia w mleku kokosowym z kurkumą

Cukinia z mlekiem kokosowym i kurkumą to prawdziwa bomba witaminowa. Sama cukinia nie dość, że jest niskokaloryczna i posiad niski indeks glikemiczny to jeszcze ma imponujący zasób właściwości odżywczych – potas, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Ponadto niewątpliwie ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo to odkwasza także organizm i wiąże metale ciężkie – czyli po prostu pomaga nam oczyścić organizm. Kiedy jesteś w trakcie leczenia onkologicznego to bardzo ważne. Innymi słowy – warto jeść cukinię! W okresie zimowym właśnie cukinia z mlekiem kokosowym i kurkumą smakuje mi najbardziej.


Składniki:

  • 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
  • 2 ząbki czosnku (ja dodaję nawet 3 bo czosnku nigdy za wiele:))
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta soli
  • natka pietruszki lub kolendry do posypania
  • łyżka oleju kokosowego
  • (opcjonalnie) – makaron bezglutenowy lub ryż

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż ok. 2 minuty. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i po chwili dodaj szczyptę soli oraz kurkumę. Gotuj przez 5 minut. Przełóż na talerz i posyp natką pietruszki lub kolendrą . GOTOWE! 🙂 Jako dodatek możesz użyć makaronu bezglutenowego lub ryżu. Ja uwielbiam ją jeść samą. SMACZNEGO!